La Marina de València

Noticia28/11/2017

La Cátedra Demetrio Ribes ultima un libro sobre el antiguo Varadero

Josep Vicent Boira visita el edificio, ubicado en La Marina de València, junto a la investigadora Inmaculada Aguilar


Josep Vicent Boira, secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, al costat d'Inmaculada Aguilar, catedràtica d'Història de l'Art i directora honorífica de la Càtedra Demetrio Ribes, han visitat aquest matí l'edifici Varadero. Al recorregut també ha assistit Ramon Marrades, director estratègic de la Marina de València i Luis Arciniega, director de la citada càtedra. Aguilar és l'autora del treball sobre aquest emblemàtic edifici, situat en la dàrsena portuària i que es publicarà durant el primer trimestre de 2018.

Per a Boira, que ha recordat que la conselleria ja ha iniciat una actuació en els Tinglados 4 i 5 del recinte marítim, recuperar l'edifici de Varadero és també una altra assignatura pendent que s'emmarca dins d'una política general sobre el front marítim en la qual treballem al costat d'altres institucions", assenyala. En la seua opinió, "l'edifici és un lloc emblemàtic per als barris mariners i per aquest motiu el projecte del futur museu del mar, encara que no està del tot definit, es considere un bon ús". El museu, en opinió del secretari autonòmic, "pot ser una peça catalitzadora de la rehabilitació dels poblats marítims, que millore el teixit social i les dotacions dels citats barris".

La Càtedra Demetrio Ribes és el resultat del conveni signat entre la Universitat de València-Estudi General i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. El seu objectiu se centra a difondre i fomentar la recerca sobre la història del transport i les seues infraestructures, l'obra pública, el patrimoni de l'enginyeria civil i l'ordenació territorial.

La investigadora Inmaculada Aguilar ha dirigit ja anteriors publicacions sobre edificis portuaris com l'Estació Marítima, els Tinglados, el Faro i l'edifici de Docks. L'edifici de Varadero, simètric de base rectangular i de dues plantes, encara conserva maquinària i útils d'època. Després del seu últim ús com a oficines durant Copa Amèrica, l'antic varadero roman buit a l'espera de la seua reordenació definitiva.